Beek en Donks Gemengd Koor

Nieuws

Voorjaarsconcert

8 april 2024

Op zondag 14 april 2024 wordt er door het Beek en Donks Gemengd Koor een voorjaarsconcert gehouden in de Muziektuinzaal van het ontmoetingscentrum aan de Otterweg in Beek en Donk. De aanvang van dit concert is 14.00 uur.

Aan dit concert doen, buiten het Beek en Donks Gemengd koor onder leiding van Arie Ketelaars met aan de piano Jolanda Verhagen, ook de Vocal groep Heart & Soul onder leiding van Emmy Stultiens- de Vries en Zangvereniging Maas- en Neergalm onder leiding van Sylvia Berghs en als begeleider Marina Lazar. Het belooft een heel afwisselend en plezierig concert te worden waar u zich beslist niet zult vervelen. U bent van harte welkom in de Rabozaal van het ontmoetingscentrum aan de Otterweg in Beek en Donk. De toegang is gratis dus u bent van harte welkom. Na afloop van het concert zal er een deurcollecte worden gehouden.


Optreden in “De Regt”

8 april 2024 door mevr. E. v. R.
 
Op donderdag 14 maart staat er een concert gepland voor de bewoners van Woon-zorg-centrum “De Regt” in Beek en Donk.
Zoals gebruikelijk worden wij als koor een half uur voor aanvang van het concert verwacht i.v.m. ontvangst en inzingen. Dus om 18.30u. 
Om 19.00u. begint ons geplande concert. Dit keer is onze pianiste helaas verhinderd. Onze dirigent Arie heeft het hierdoor extra druk, want hij moet én dirigeren, én begeleiden én onze luisteraars enthousiasmeren om actief mee te doen. De meezingers als “Niet kniezen, niet zeuren” wordt enthousiast ontvangen. De bewoners met hun gasten hebben de teksten van de meezingers gekregen, dus meezingen hoeft daardoor geen probleem te zijn. Bij een meezinger als “Ik heb je voor het eerst ontmoet” moet er ook geklapt worden en dan ook nog op het juiste moment. Na de instructie van Arie gaat dat ook heel goed. Het hele programma bestaat uit twaalf liedjes, waarvan zes meezingers. Een oud-koor en erelid is een van de bewoners van De Regt en zij krijgt de gelegenheid om weer met ons mee te zingen. En dat doet ze dan ook. Ik heb later gehoord dat ze alle liedjes van het koor nog mee kan zingen. Net voor de pauze draagt Mia de Beij een bijzonder mooi gedicht voor van Toon Hermans. Het hele concert is om 20.15uur voorbij tot wat teleurstelling van de bewoners en de organisatoren, want die zijn gewend om een programma voorgeschoteld te krijgen tot 21.00u. Maar dat is deze keer zelfs een hele gelukkige bijkomstigheid, want nu hebben wij als “Beek en Donks Gemengd Koor” extra de gelegenheid om met onze dorpsgenoten en persoonlijke bekenden te praten.
Ik kan persoonlijk terugkijken op een geslaagd concert, dat best iets langer had mogen duren, met voor een volgende keer wat extra liedjes en zo mogelijk met begeleiding van onze pianiste Jolanda Verhagen. 
Kortom, zeker voor herhaling vatbaar.


De jaarlijkse fietstocht

8 april 2023 door mevr. E. v. R.

Onze jaarlijkse fietstocht is door de jaren heen gegroeid tot zeer welkome en geliefde traditie. Als traditie wordt die tocht altijd op de laatste dag van het koorseizoen gefietst, als een gezellige afsluiting daarvan. En voordat we met z’n allen de vakantietijd in gaan. Het startpunt is normaal gesproken onze repetitieplek, bij het “Ontmoeting Centrum” in Beek en Donk. De fietsroute wordt samengesteld door onze eigen “fietscommissie”, die steeds weer een bijzonder fraaie route door ons mooie Brabantse landschap weet te vinden. En elk jaar is het weer goed georganiseerd, met een gezellige tussenstop halverwege. Daar staan dan de koffie, de thee en de vlaai op de sportievelingen te wachten. De dorstige en vermoeide fietsers zullen dan een puntje vlaai zeker niet afslaan. Wanneer de dames en de heren later die avond en na de rest van de tocht weer bij de startplek zijn gearriveerd, is er ook nog een gezellige avond met een vrolijke loterij en ontspannen samenzijn. Introducees zijn hierbij ook welkom na het betalen van een klein bedrag als bijdrage in de financiële kosten. Bij slecht weer wordt het programma uiteraard aangepast, want daar hebben we helaas geen invloed op.


Het jaarlijkse kooruitje

8 april 2023 door mevr. E. v. R.

Een kooruitje is eveneens een jaarlijks terugkerende traditie. Meestal ergens in oktober rondom de oprichtingsdatum van het koor. Het was dan ook heel erg jammer dat juist dit uitje tijdens de Corona-periode niet door kon gaan. Voor de organisatie van dit jaarlijks kooruitje heeft het koor een speciale reiscommissie in het leven geroepen die elk jaar weer een leuk dagje organiseert, naar de mooiste steden van ons land. Zo’n dag is altijd heel verrassend en gezellig en af en toe nog leerzaam ook. Het mooie van dit soort dagen is dan dat we dan geen afzonderlijke groepjes zijn zoals in de pauze van de wekelijkse repetities, maar juist één grote “koorfamilie”. Iedereen helpt de ander waar dat nodig is en men houdt vooral de oudere en mindervalide leden in het oog. Zo van ”Samen uit, samen thuis.” Dus hoe langer dat je bij het koor bent, hoe hechter de band met het koor wordt. Omdat we voor zo’n kooruitje een hele dag weg zijn, heeft de commissie ook een tussenstop of lunchstop geregeld en een slotdiner aan het einde van de leuke dag. Daarom ook wordt er een bijdrage van de leden en de eventuele introducees gevraagd. En het is altijd weer de moeite en die gevraagde bijdrage waard.


De wekelijkse repetitie

8 april 2023 door mevr. E. v. R.

De repetitie is elke dinsdagavond in de Muziektuin-zaal van het Ontmoeting Centrum in Beek en Donk, om 20.00u. Voor we feitelijk gaan zingen worden eerst onze “zangspieren” losgemaakt d.m.v. de nodige inzing-oefeningen. Elk koorlid heeft een eigen repetitiemap tot zijn of haar beschikking die, voor een goed verloop van de repetitie, steeds op orde moet worden gehouden. Netjes op nummer gesorteerd. Wat we per repetitie gaan zingen staat sinds kort netjes op een flap-over bord, wat zeer handig blijkt te zijn. Voor iedereen is er een stoel, waarop men kan gaan zitten wanneer jouw stempartij niet aan de beurt is om te oefenen. Omdat dat nogal wisselt, krijgen we op deze manier ook nog wat extra gymnastiek mee ook. Het is altijd wel weer serieus werken aan een nieuw lied, maar af en toe kan, en mag, er best een spontaan grapje voorbijkomen. Na een uurtje repeteren is er een kwartier pauze om wat bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen, maar daarna is het weer zingen geblazen. Een repetitie kan best zwaar zijn, want soms moeten er bepaalde delen behoorlijk in de herhaling. Bij voorbeeld om een lastige timing of riedel er goed in te krijgen. Maar evengoed kan zingen ook ontspannend zijn. Wanneer je hoofd er eigenlijk niet naar staat en je toch maar gaat repeteren, blijkt later bij thuiskomst, dat je dan wel heel moe bent, maar ook zeer voldaan. Samen zingen verbindt namelijk en voor je het door hebt, hoor je bij onze “koorfamilie”.


Het jaarlijkse kerstconcert

8 april 2023 door mevr. E. v. R.

Een kerstconcert geven is al vele jaren een traditie van het koor, daarom wordt al vroeg met het repeteren voor dit belangrijke concert begonnen. Meestal zelfs in het begin van het nieuwe koorseizoen, juist omdat er vaak nog andere concerten tussendoor (kunnen) komen. Daarom moeten we er nogal eens onze schouders eronder zetten, willen we alles onder de knie krijgen. Daarnaast wordt er uiteraard ook heel veel werk gemaakt met de aankleding van de zaal waar we ons eerste kerstconcert gaan uitvoeren. Dit speciale kerstconcert is dan ook ons jaarlijkse hoogtepunt in een koorseizoen en we zetten dan ook met z’n allen ons beste beentje voor. Voor de luisteraars van ons concert is de toegang gratis, maar een vrijwillige financiële bijdrage is wel altijd welkom. Na dit concert in het Ontmoeting Centrum, is er uiteraard ook een gezellig samenzijn, onze zo genoemde “nazit”, inclusief lekker vers Kerstbrood en lekkere warme worstenbroodjes. Hier zijn ook weer onze introducees welkom, net als na de fietstocht, na het betalen van een klein bedrag als tegemoetkoming in de financiële kosten. Als het mogelijk en/of haalbaar is wordt het concert nogmaals uitgevoerd op een andere locatie.

  • Beek en Donks Gemengd Koor

  • Secretariaat: C. Dekker
  • Vogelenzang 11
  • 5737 EG Lieshout

Contact